Äänimaailman, hajuympäristön, makujen ja kosketuksen historia jää helposti visuaalisen perinnön jalkoihin ja käsityksemme menneisyydestä onkin usein melko hajuton, mauton sekä hiljainen. Aistihistoria on menneisyyden tutkimuksessa uudehko ja nopeasti kasvava trendi, joka pyrkii tämän tyhjyden täyttämiseen. Menneisyyden aistimaailman tutkiminen on erityisen kovassa nosteessa brittiläisten tutkijoiden keskuudessa ja tämänhetkisessä kotiyliopistossani Kentissä on menossa useita aistihistoriallisia hankkeita. Yksi projekti onkin tuottanut jo varsin mainion näyttelyn, jossa esitellään roomalaisaikaisen Egyptin äänimaailmaa. Lontoossa sijaitsevassa Petrie-museossa (The Petrie Museum of Egyptian Archaeology) yleisö saa paitsi nähdä – perinteiseen tapaan – musiikki-instrumentteja, myös kuulla niillä tuotettuja ääniä sekä kokeilla soittamista itse! Näyttely itsessään on varsin pieni osa museota, mutta itselleni kokemus oli erittäin kiinnostava ja suosittelen tutustumaan, mikäli satut olemaan Lontoossa lähiaikoina. Sisäänpääsy on maksuton ja samaan hintaan saa tutustua museon tursuilevaan esinekokoelmaan. Tässä muutamia valokuvia museoreissulta, suureksi harmiksi tarjolla elämyksiä vain näköaistille. Toivon että näyttely jatkaa elämäänsä myöhemmin verkossa, jotta antiikin äänet kaikuisivat laajemmallekin yleisölle!

Sounds of Roman Egypt -näyttelyn esittelyteksti
Näyttelyesineitä: Aulos, eli kaksoisoboe, pan-huilu sekä kaksi pienoisveistosta soittajista
Illallisella muusikoiden viihdyttäminä
Näyttelyesineitä
Bes-jumala on kovin symppis. Tässä Besin pää koristaa pronssikelloa.
Näyttelyesineitä: helistimiä
Antiikin ja nykypäivän lasten esineistöä.
Tietokoneruutu, joka esittelee rekonstuoitujen äänien valikoimaa.
Museovierailun hauskin osuus ehdottomasti rekonstruoitujen äänien kuunteleminen. Panhuilu, kellot, symbaali ja muut soittimet sekä helistimet tuovat antiikin äänimaailman aivan korvanjuureen!
Soitinten jäljennöksiä
3D-mallista tulostettuja soitinten ja helistinten jäljennöksiä sai kokeilla itse. Helistäminen onnistui kuin vanhalta tekijältä, mutta pan-huilusta en saanut ääntä kuuluviin.
Ruukkuja
Pyttyä pukkaa. Harmikseni en muuhun esineistöön juuri ehtinyt tutustua. Pitää siis vierailla museossa uudemman kerran.