Maailmalla vuosi vaihtuu milloin missäkin, esim. kiinalaisten näyttävää vuodenvaihdetta vietetään helmikussa, kun jäniksen vuosi alkaa.

Länsimainen ajanlasku tammikuun alkuun sijoittuvine vuodenvaihteineen perustuu pitkälti roomalaiseen kalenteriin (tai sen versioihin). Vuodenvaihteen nykyinen sijainti on kutenkin melko myöhäinen: aiemmasta helmi-maaliskuun taitteesta vaihde siirrettiin tammikuun alkuun vasta joskus 100-l. eKr. Mahdollinen ajankohta on vuosi 153 eKr., jolloin konsuleiden virkaanastumispäivä vakiintui tammikuun alkuun. Tästä ei ole kuitenkaan varmuutta. Uuden vuoden aloitusseremoniat säilyivät vanhalla paikallaan vielä sen jälkeen, kun vuoden alku siirrettiin joulu- ja tammikuun vaihteeseen.

Varhaisimmassa, Rooman perustajakuninkaan Romuluksen ajalle sijoitetussa kalenterissa, ei itse asiassa edes ollut tammi- ja helmikuuta (Ianuarius, Februarius). Vaikka seuraava kunkku, Numa Pompilius (jonka ansioiksi roomalaiset laskivat lähes kaikki kuningasajan positiiviset uudistukset) lisäsikin nuo kuukaudet kalenteriin, vietettiin vuodenvaihdetta maaliskuun alussa vielä pitkään. Tämä selittää myös kuukausien latinankielisten nimien nykylukijasta epäloogisilta vaikuttavat nimet, sillä tämän systeemin mukaan esim. joulukuu, December on todellakin kymmenes kuukausi (decem = kymmenen). Tammi-helmikuun “ajattomuus”  perustuu siihen, etteivät tuona aikana säät oikein suosi elinkeinoja, eli maanviljelyä ja sotimista. Olikin siis aikaa huilia.

Vuodenvaihteen juhlissa näkyy liminaalisuus  Esimerkiksi 23.2. vietettävät Terminalia-juhlat oli omistettu rajakivien jumalalle, Terminukselle. Muinaisen kultin perustana on todennäköisesti ollut maanviljelijöiden animistinen ajatus henkiolennosta, joka oli valinnut asuinpaikakseen tonttien rajalle sijoitetun merkin. Rajakivien asettaminen paikoilleen vaati rituaalin, jossa uhratun eläimen veri ja tuhka asetettiin kuoppaan maan antimien, hunajan ja viinin kera. Tämän jälkeen kuoppa peitettiin kivellä tai puupölkyllä. Tämä rituaali heijastui myös Terminalia-juhlien menoissa: juhlan kunniaksi maanomistajat seppelöivät rajakivensä ja uhrilahjoina annettiin viljaa, hunajaa ja viiniä, uhrieläimen veri puolestaan pirskoteltiin rajakivien päälle. Tunnemme juhlan mm. Varrolta, joka selittää roomalaista kalenteria teoksessaan De Lingua Latina. Terminalia-juhlasta hän kertoo seuraavasti, kiinnittäen huomiota lähinnä ajalliseen rajallaoloon (ling. 6,13): ”Terminalia, quod is dies anni extremus constitutus: duodecimus enim mensis fuit Februarius et cum intercalatur inferiores quinque dies duodecimo demuntur mense. ” (suom. Terminalia-juhlaa kutsutaan tällä nimellä, koska tämä päivä on asetettu vuoden viimeiseksi. Helmikuu on näet ollut kahdestoista kuukausi, ja kun väliin lisätään  karkauskuukausi, viimeiset viisi päivää otetaan pois kahdestatoista kuukaudesta.)

Tasavallan ajan kalenterissa joka toinen vuosi lisättävä karkauskuukausi alkoi Terminalia-päivän jälkeen, ja helmikuun viimeiset päivät lisättiin karkauskuukauden loppuun.  Maaliskuu, Martius oli vanhastaan roomalaisen vuoden ensimmäinen kuukausi. Kuukausi oli omistettu Marsille, mikä näkyy sen aikana vietettyjen juhlien luonteessa. Mars oli paitsi roomalaisten sodanjumala myös maan ja kasvun suojelija, ja maaliskuun juhlat heijastelevat uuden sota- ja satokauden alkamista.

Roomalainen kalenteri on metka ja mielenkiintoinen aihe, josta on kirjoitettu paljon. Wikipedian ohella myös A. Kivimäen teos Roomalainen kalenteri: tempus fugit (Hämeenlinna 1998) on varsin lukijaystävällinen lähde lisätiedon hankkimiseksi. Tieteellisempää tekstiä kaipaavat voivat hankkia infoa seuraavista opuksista, joita itse käytin Varroa ja roomalaisia juhlapäiviä käsittelevän proseminaarin teossa:
A. K. Michels, The Calendar of the Roman Republic, Princeton 1967
H. H. Scullard, Festivals and Ceremonies of the Roman Republic,  London 1981
M. York, The Roman Festival Calendar of Numa Pompilius, American University Studies, Series XVIII, Classical Languages and Literature, Vol. 2. New York 1986

Ajattelin toivottaa onnellista uutta vuotta kaikille lukijoille pienen ajatusleikin kera. Eikö olisikin miellyttävää poistaa myös omasta kalenteristamme tammi- ja helmikuu? Näiden kuukausien aikana voisi hissutella ja nysvätä kotona ja perheen kanssa tekemättä juuri mitään järjellistä / tärkeellistä nukkuen oman unirytmin mukaan juuri niin paljon kuin huvittaa. Pois deadlinet ja muut ikävät aikataulut, kiire ja stressi! Halipus kaikille!

Vastaa