Niistä on Rooma tehty. Tässä muutama esimerkki.
Isola Tiberina, Tiberin saari: joen muodostama hiekkasärkkä, kooltaan 280×70 m. Saaressa oli jo antiikin aikana lääkintätaidon jumalalle, Asklepiokselle omistettu temppeli ja nykyään (viimeiset 462 vuotta) lääkinnästä vastaavat Fatebenefratelli-sairaalan tohtorit.

Kivisilta Pons Fabricius vuodelta 62 eKr. on edelleen olemassa, samoin kuin osin alkuperäisessä asussaan oleva, saarelta Trasteveren puolelle (Transtiberim) vievä Pons Cestius, joka on vain hieman Fabriciuksen siltaa nuorempi.

Rakennuttaja Lucius Fabricius teki tiettäväksi kansalle, kuka sillanrakentamisesta huolehti:

Pons Aemilius (nyk. Ponte rotto, Risa silta), rakennettu ensi kerran ilmeisesti 200-luvulla ja restauroitu 179-142 eKr. sekä uudestaan Augustuksen aikana. Osa sillan rappiosta ajoittuu 1500-luvulle, lopullisesti sillankaaret tuhoutuivat keskiosaa lukuunottamatta 1880-luvulla.:

Keskiajalla Tiberin saarta hallitsi Mattein suku, joiden mukaan on nimetty yksi Rooman hauskimmista aukioista, siis Piazza Mattei. Piazzaa koristaa Fontana delle Tartarughe eli Kilpikonna-suihkulähde, jonka suunnitteli Giocomo della Porta 1500-luvun lopulla. Kilpikonnat ovat kylläkin myöhempää perua, itsensä Berninin lisäämiä.:

Suihkulähde on aivan Rooman gheton tietämillä. Ghetossa on paitsi juutalaismuseo ja kosher-ruokia myyviä putiikkeja sekä ravintoloita myös Khrishna-keskus Govinda. Täällä voi siis pakoilla katolilaisuutta, jos mieli tekee.:

Mattein suku piti hallussaan Tiberin molempia rantoja, ja heidän jäljiltään onkin yksi kaupungin jännittävimmistä taloista Trasteveren Piazza in Piscinula -aukiolla.:

Vielä yksi viehättävä rakennus: Piazza dei mercanti -aukiolla sijaitseva ravintola Taverna dei Mercanti (tyyris, mutta tunnelmallinen, jos ei välitä lievästä kitsch-vaikutelmasta):

Vastaa