Aiemmassa postauksessa kerroin roomalaiskirjailija Juvenaliksen huolesta unettomuuden aiheuttamista vaaroista ja harmeista. Hänen huolensa ei ole tuulesta temmattua, tämän osoittavat lukuisat nykytutkimukset. Uusimmasta päästä voisin mainita vastikään julkaistun Työterveyslaitoksen sekä Turun ja Lontoon yliopistojen yhteistyönä tekemän tutkimuksen, jonka mukaan unettomuus ja uneen liittyvät häiriöt ovat selkeästi yhteydessä invalidisoiviin mielenterveysongelmiin ja useisiin fyysisiin sairauksiin. Unettomuus voi myös johtaa tuki- ja liikuntaelinten sairauksiin ja tätä kautta työkyvyttömyyteen (Paula Salo et. al.:  Sleep disturbance and work disability – Sleep Disturbances as a Predictor of Cause-Specific Work Disability and Delayed Return to Work, in Sleep 33/ 10, 2010).

Unettomuuden kielteisistä ja toisaalta nokosten ja kunnon yöunien positiivisista vaikutuksista julkaistaan jatkuvasti uusia tutkimuksia, ks. esim.
* Tohtori.fi: Unettomuus yleistyy koko ajan
* HS.fi: Krooninen unettomuus saattaa moninkertaistaa kuolinriskin ja
Riittämätön yöuni lisää nuorten masennusta ja itsetuhoisia ajatuksia
Tiede.fi: Kunnon torkut ruokkivat luovuutta

Siinä siis uutisointia uusimmasta unitutkimuksesta. Lisää löytyy esim. Tiede-lehden nettiversiosta uni-hakusanalla.

Antiikissa Juvenaliksen ohella muutkin kirjailijat pohdiskelivat unettomuuden haittoja, esimerkiksi tietokirjalija Celsus katsoo unettomuuden aiheuttavan ja pahentavan sairauksia. Unta maaniteltiinkin saapuvaksi erilaisin keinoin. Esimerkiksi Cato vanhempi  neuvoo hoitamaan ongelmaa kaalilla seuraavasti: Jos jotakuta vaivaa unettomuus tai vanhuudenheikkous, saat hänet terveeksi antamalla tyhjään vatsaan kypsennettyä kaalia lämpimänä ja öljyllä ja suolalla miedosti maustettuna. Mitä enemmän hän syö, sitä nopeammin hän parantuu vaivastaan. Ohjeen toimivuutta sopii epäillä (vrt. kaalin suosiota Catolla).
Tarkkoja ohjeita unettomuuden hoitoon on tarjolla etenkin lääketieteellisissä teksteissä. Celsuksen ohjeet hyvään uneen vaihtelevat vaikutusteholtaan, lievimmästä päästä ohjeita on suositus siemailla vettä aterian jälkeen hyvän unen takaamiseen. Toisaalta hänen mukaansa unettomuus voi olla peräti merkki hulluudesta, joten tehokkaampiakin menetelmiä oli tarjolla. Celsus katsoi, että kuumetaudit sekä hourailu tarvitsivat erityisesti unen parantavaa ja mieltä rauhoittavaa voimaa, mutta olivat samalla myös esteenä nukkumiselle, joten unensaantiin näissä tapauksissa oli kiinnitettävä erityistä huomiota. Lepoa edesautetaan seuraavin keinoin: aloitetaan levittämällä potilaan päähän sahramista ja kurjenmiekasta tehtyä voidetta. Jos potilas kuitenkaan ei vaivu uneen vielä tällä konstilla, apu saattaa löytyä hullukaalista tai unikosta keitetystä liemestä, jotkut taas suosivat lemmenmarjojen laittamista tyynyn alle. Toiset luottavat kardemummaan tai valelevat otsaa silkkiäispuusta tai unikonsiemenistä saadulla nesteellä. Unetuksen aikaansaamiseen konstit ovat monet, joukossa myös jokseenkin kidutukselta kuulostavia ohjeita, joiden mukaan unetonta tulisi pitää väkisin hereillä muutaman päivän ajan, kunnes tämä rättiväsyneenä nukahtaisi syvään uneen. Näiden ohella Celsus esittää miellyttävämpiäkin rauhoitusmetodeja, kuten veden solinan kuuntelua ja potilaan kantamista ilta-aterian jälkeen sekä heijaamista sairasvuoteessa. Joistain edellä mainituista keinosta saattaisi olla jopa hyötyäkin, toisista lähinnä haittaa, kuten esim. Wikipedia kertoo:
Esimerkiksi iiriksen eli kurjenmiekan käyttö on jokseenkin epäilyttävää, sillä kasvi on myrkyllinen ja kosketusärsytystä aiheuttava. Toisaalta kasvin juurta on käytetty perinteisesti oksetuslääkkeenä ja haavojen hoitoon sen sisältämien tanniinien vuoksi. Sahrami sen sijaan on nykytiedon valossa antioksidantti ja saattaa peräti ehkäistä syöpiä. Celsus suosittelee sahramia useisiin muihinkin vaivoihin. Kardemumma kuuluu inkiväärikasveihin, jonka vaikutus jäänee kuitenkin tavallisen maustekasvin tasolle, se enintäänkin lämmittää ja rentouttaa.
Vaikuttavampia ainesosia löytyy sen sijaan silkkiäispuusta, jonka raa´asta hedelmästä saadaan aistiharhoja aiheuttavaa nestettä. Kasvien lääkinnälliset vaikutukset perustuvat niiden sisältämiin alkaloideihin eli kasviemäksiin. Hullukaalissa on mm. atropiinia sekä skopolamiinia, jotka lamaavat ja rauhoittavat parasympaattista hermostoa. Unikot, etenkin Papaver somniferum (unentuova unikko), sisältävät voimakkaita nukahtamista edesauttavia ja huumavia alkaloideja, kuten morfiinia ja kodeiinia. Myös lemmenmarja eli alruuna on voimakavaikutuksinen ”taikayrtti”, joka sisältää atropiinia sekä voimakasta hallusinogeenia nimeltä mandrogiini (en kyllä tiedä kuinka hyvin nämä ainesosat toimivat tyynyn alle asetettuina).
Celsuksen tiedoissa saattoi siis olla perääkin ja lääkintämenetelmissä tehoa, joskin silti katsoisin niiden kuuluvan osastoon ”don’t try this at home.”

Unettomuudesta kärsiville suosittelen pikemminkin tutustumista Ylen Prisma-dokumenttiin Unen lyhyt oppimäärä, jossa annetaan nykytieteellisiä neuvoja uniongelmien kanssa kamppaileville. Alkaa puolen tunnin päästä (eli 29.11.10. klo 19.00)!

3 thoughts on “Sleepless in Rome

  1. Hyvä kirjoitus, etenkin kun juuri eilen illalla (uusintana(?) ihan päättömään aikaan, mitä aiheeseen tulee, tosin) olin katsonut tuon Unen lyhyen oppimäärän, joka kyllä avasi silmäni (pun intended).

    Mm. proteiini- ja hiilihydraattipitoisten ruokien vaikutuksen olin aina kuvitellut täysin päinvastaiseksi ja muitakin jänniä huomioita ohjelmassa oli. Kamomillan puuttumista yrttivalikoimasta tosin vähän ihmettelin.

  2. hips. just luin yhtä suomalaista uniaiheista opusta, jossa viitattiin suomalaiseen unitutkimukseen, jonka mukaan hiilareiden (tryptofaanin) vaikutusta unensaantiin ei ole voitu vahvistaa tieteellisesti. mutta kiva ja selkeä dokkari enivei.

  3. Kärsitkö unettomuudesta? Kerro tarinasi.

    Etsimme unettomuudesta kärsiviä henkilöitä haastateltaviksi http://www.tietoaunettomuudesta.fi -sivustolle. Kerro, miten unettomuus on haitannut Sinun elämääsi ja oletko saanut siihen apua?

    Tarinat julkaistaan joko nimellä tai nimettömänä. Etsimme yhtä haastateltavaa myös samasta aiheesta tehtävään videohaastatteluun. Korvaamme haastattelusta 30 euron/100 euron lahjakortin toteutustavan mukaan.

    Jätä yhteystietosi:
    Johanna Salovaara, Kaufmann Agency Helsinki Oy, johanna.salovaara@kaufmann.fi tai Puh. 050 575 2414.

Vastaa