Oxfordin perinteikkäässä Ashmolean-museossa on syksyn aikana päässyt vierailemaan pompejilaisessa illallispöydässä. Last Supper in Pompeii -näyttely on avoinna 12.1.20 saakka, vielä on siis hetki aikaa tutustua näyttelyn antiin, vaikkapa joululomalla!

Itse vietin siellä itsenäisyyspäivän (ja synttärit). Näyttely oli pienehkö, mutta erinomainen kattaus antiikin ruokakulttuuriin. Esillä oli erittäin hieno valikoima reliefejä, seinämaalauksia, pyttyjä ja muuta astiastoa, ruoanlaittoon ja illastamiseen liittyvää esineistöä ja materiaalia kaivauksilta Pompejista. Vaikka olen työskennellyt Pompejin parissa jo viitisentoista vuotta, niin siltikin joukossa oli paljon esineitä, joita en ollut aiemmin nähnyt. Yritin katsella näyttelyä etenkin aistihistorian näkökulmasta, ja niin vain aistikokemukset olivatkin mukana melkein joka vitriinissä: itsestäänselvästi tietenkin makuaistin rooli on näyttelyssä merkittävä, toisaalta myös illallisten musiikkitarjonnasta kertova materiaali muistuttaa kiinnostavasti äänimaailmasta. Hajuista puolestaan kertovat näyttelyn keittoastiat sekä vessalöydöt ja lamput ja kandelaaberit valaisevat (kirjaimellisesti) tilankäyttöä pimeän jälkeen.

Aistikokemuksia pyrittiin luomaan myös virtuaalimallein, jotka toivat näyttelykävijälle visuaalisen kokemuksen lisäksi myös äänimaisemaa pompejilaistalon puutarhoista. Tätä linkkiä klikkaamalla pääse kahteen virtuaalitodellisuusvideoon.

Tässä hieman valokuva-aineistoa näyttelystä.

Hedelmällisessä Pompejissa viljellään viiniä myös nykyaikana.

Illallisilakointia ja musiikkia

Naiset illastaa ja musisoi. Seinämaalaus, jossa illallista vietetään all-female porukalla. Ainoa lajissaan.
Soit. huilu
Näistä lähtee ääntä

Keittiön välineistöä

Vessajuttuja

Cacator cave malum (eli kakkaaja kavahda onnettomuutta)! Fresko lähellä vessan sisäänkäyntiä.
Potta ja vessasta löytyneitä ruoantähteitä.
Vähän fiinimpi potta. Astian käyttötarkoitus ei ole täysin varma, mutta alusastiaksi tätä pronssivatia on epäilty muotonsa perusteella.

Eväitä

Kuvassa yllä ja alla mm. hiiltyneitä ruoanjäänteitä Pompejista.
Kalansaalis mosaiikissa
Possuressu (laastivaloksen kopio)
Leipää ja sirkushuveja. Poliitikko jakaa kansalle leipää.
Sitä leipää
Kotialttarin antimia jumalille: suitsukkeita ja linnunluita.
Merietanoita, joista valmistettiin purppuraväriä. Merkittävä hajunlähde.
Valoa pimeyteen kandelaaberi kerrallaan.

Vaikutteita muista kulttuureista

Etruskirouvan sarkofagi. Etruskien vaikutusvalta ulottui myös Pompejiin
Täysmustaa etruskikeramiikkaa
Etelä-Italian kreikkalaissiirtokunnilla oli merkittävä vaikutus niin roomalaiseen kuin pompejilaiseenkin kulttuuriin. Tässä punakuvioisia pyttyjä.
Näyttelyn tunnusmosaiikki. Memento mori ja muista elää vielä kun olet elossa!

Kuvat L. Nissin