Väikkärinteko saattaa johtaa ihmisen kiinnostaville sivupoluille.

Näin kävi minullekin, kun pääsin kurkistamaan kuinka historia yhdistyy moderniin arkkitehtuuriin. Tilaisuus tarjoutui kun sain tutustua arkkitehtitoimisto Collaboratorion Askon säätiön Home revisited -kilpailun suunnitelmaan.

Askon säätiön kansainvälisessa 50-vuotisjuhlakilpailussa etsittiin uusia ideoita tulevaisuuden kotia varten. Collaboratorion Kristiina Kuusiluoman ja Martino De Rossin suunnitelma Cubiculum on nimensä mukaisesti makuutila. Moderni cubiculum on erillinen levolle omistettu saareke, jonka voi sijoittaa niin toimistotilaan kuin uusperheen yhteiseen kotiin tuomaan yksityistä tilaa rentoutumista ja unta varten.

Cubiculum ihastutti myös kilpailun tuomaristoa ja ylsi toiselle sijalle, onnittelut! Kisa oli selvästi kova, finaalissa nähtiin monta muutakin hienoa esitystä asuntojen jakamiskonseptista verkkokauppaostamiseen kytkeytyvään rappukäytäväkohtaiseen postilokerikkoon. Pääpalkinnon vei innovaatio vedettömästä vessasta, ekologinen tulevaisuuden vaihtoehto siis!

Kuvia Arabia Design Centerissä järjestetystä palkintojuhlasta, jossa Cubiculum oli esillä hienosti.

Antiikin roomalaismakuuhuoneista on inspiraationa nimen lisäksi etenkin mittasuhteet ja pieneen tilaan kytkeytyvä yksityisyysaspekti. Cubiculum on rakennettu puusta ja savesta, luonnollisen levollisia materiaaleista.

Kisan voittaaja Wcless, josta tulikin mieleeni, että antiikista löytyy inspiraatiota kyllä vessoihinkin. Olen tässä juuri lueskellut Domenico Camardo ja Mario Notomista vessa-aiheista artikkelia Le latrine di Herculaneum. Studio dei sistemi igienici di una città romana. Suosittelen!

Edit. 12/12/17: Cubiculumilla on nyt omat nettisivutkin!

Vastaa