Parikymmentä kilometriä Roomasta merelle päin, lähellä Fiumicinon lentokenttää on Ostia Antica eli Rooman muinainen satamakaupunki. Yksi parhaista kohteista Italiassa sanon mä. Ja jostain syystä aika rauhallinen, noin turistivirtojen suhteen. Kannattaa tutustua (ja ottaa eväät mukaan)!

Paikalle pääsee paikallisjunalla Ostiensen / Porta S. Paolon asemalta (-> la linea Lido / Cristoforo Colombo). Rooman puolessakin on nähtävää: aseman naapurissa on antiikinaikainen hautamonumentti, Cestiuksen pyramidi, joka on rakennettu n. 18-12 ekr.

Ostian kukoistus ja maineen päivät osuvat Rooman keisarikaudelle. Claudiuksen 40-luvulla jKr. rakennuttama ja myöhemmin Traianuksen n. 100 jKr. laajentama satama-alue takasi kaupungille nopean kehityksen ja kasvavan tärkeyden, joskin kaupunki olikin ollut jo myöhäisen tasavallan aikana ilmeisen vilkas kauppapaikka. Kaupunki onkin selvästi erilainen kuin vuonna 79 jKr. tuhoutunut Pompeji, jossa pääosa asuintaloista on enintään kahden kerroksen korkuisia, ja harvoin säilyneet tähän korkeuteen asti. Ostiassa taasen pääsee kapuamaan kerrostaloja jopa neljänteen kerrokseen. Kaupunki onkin osin varsin hyvin säilynyt ja rauniokierrokseen kannattaa varata koko päivä. Nähtävänä on pääosin tiilirakenteisia (tai oikeammin ”-verhoiltuja”) taloja: uskonnollisia, hallinnollisia ja kaupallisia rakennuksia sekä kylpylöitä ja yksityistaloja.

Ostian alamäki ajoittuu myöhäisantiikkiin ja rappio johtaa kaupungin asteittaiseen tyhjenemiseen viimeistään 500-luvulla jKr. Myös tässä suhteessa se on hyvin erilainen kuin Pompeji, joka tuhoutui yhdessä rytäkässä (olen ottanut vapauden laskea yhteen rytäkkään myös tulivuorenpurkausta edeltävät maanjäristykset) ja jossa paljon asukkaiden esineistöä ja osa epäonnisista asukkaista jäi luonnonkatastrofin jalkoihin (jos lunnonkatastrofilla voi olla jalat, anteeksi ontuva kielikuva) ja myöhempien esinetutkijoiden ihmeteltäviksi.

Kuvat:

Huippunäkymiä ns. Dianan talon yläkerroksista

Amor ja Psykhe, rakastavaiset heidän mukaansa nimetystä yksityistalosta

hautuumaata

katunäkymä teatterilla koristettuna

mithraeum, l. Mithran kulttipaikka

Vastaa