Rappioromantiikan rakastajille ei Europasta löydy Napolin haastajaa.

Kaupunki, joka muun Italian mukaan on ”Afrikkaa” kiehtoo vastakohtaisuuksillaan loputtomiin. Nähdä Napoli ja kuolla: nykypäivän matkustaja tuskin (?) lankeaa syfilikseen, mutta jos uskaltautuu ihailemaan maisemia paikallisen kyydissä Vespalla ilman kypärää, voi tuo lausahdus toteutua ikävällä tavalla.

Roberto Savianon Gomorra-kirja (ISBN: 978-951-0-33186-6) kertoo Napolin alueen rappiotilasta toivottomaan sävyyn. Työttömyyteen turhautuneiden nuorten miesten joukot tarjoavat paikallisille rikollisklaaneille alati uusiutuvaa, puoli-ilmaista työvoimaa, eikä näköaloja parempaan ole.

Slummiutunut Napolinlahden alue tarjoaa kuitenkin samalla myös henkeäsalpaavan kauniita maisemia ja italialaista dolce vitaa. Jokaisessa pikkukaupungissa on vähintään yksi liike, josta voi ostaa huippumuodin viimeisiä luomuksia – myös lapsille on tarjolla design-asuja, D&G Junior -merkistä lähtien.

Jos Savianoa on uskominen, tehdään valtaosa haute couture -vaatteista napolilaisista nyrkkipajoista. Samat ompelimot tuottavat sekä aidot, huippulaatuiset vaatteet maailman catwalkeille että jäljennökset keskiluokkaiselle kuluttajalle. Reilusta kaupasta täällä tuskin on kuultu.

Vastaa