Rooman kaupungissa on säilynyt vain muutamien antiikinaikaisten yksityistalojen jäänteitä ja niinpä roomalaistalojen arkeologinen tutkimus onkin keskittynyt Napolinlahden alueen arkeologiseen aarreaittaan, etenkin Pompejin ja Herculaneumin kaupunkien jäänteiden tulkitsemiseen.

Niistä muutamista Roomassa sijaitsevista antiikin asumusten jäänteistä tunnetuimmat lienevät Augustuksen ja tämän rouvan Livian nimissä kulkevat yksityistalot Palatium-kukkulalla. Samoilta seuduilta tunnetaan myös muutaman muun yksityisen kodin jäänteet.

Tuntemattomamasta päästä lienee Caelius-kukkulalla, SS. Giovanni & Paolo -kirkon alla sijaitsevat jäänteet, joita on muutaman viimeisen vuoden aikana päässyt ihailemaan Case Romane del Celio -museossa.

Museossa on nähtävillä on nähtävillä raunioitunutta kaupunkilaiselämää toiselta vuosisadalta jKr. neljännelle vuosisadalle. Taloja on useasta eri vaiheesta, ja alkuperäisten rakennusten hahmottaminen vaatii rutkasti arkeologista mielikuvitusta. Helpompaa on lähestyä kohdetta taidehistoriallisesta näkökulmasta, sillä huoneiden seinillä on jäänteitä useista eriaikaisista seinämaalauksista, mukana myös kristillisiä aiheita.

Vailitettavasti museo kuuluu niihin kohteisiin, joissa ei saa kuvata, joten kuvamateriaali rajoittuu tällä kertaa vuoden 2005 reissulla otettuun auringonpalvonta-kuvaan, joka on napattu SS. Giovanni & Paolo -kirkon edustalla erittäin kylmänä kevätpäivänä.

Vastaa