Viime viikon kohokohtiin kuului ehdottomasti nilkkavaivaisen museo-/ulkomuseo-/kauppakeskuskävely E.U.R.issa, tuossa Mussolinin ajan fasistisen kaupunkisuunnittelun ”riemuvoittona”pidetyssä Rooman kaupunginosassa. Kaupunginosa julistaa kansalle, että osaa se italialainenkin arkkitehti käyttää viivotinta. Ja että värit ovat turhia.

Yksi kolhoimmasta päästä alueen rakennuksia on Museo della Civiltà Romana joka on jälleen täydellinen kohde laiskalle Rooman-kävijälle: kaupungin historian valitut palat on koottu museoon jäljennöksinä ja kohokohdat (täytyy myöntää, melko kiinnostavina) pienoismalleina. Täältä on peräisin tunnettu Rooman pienoismalli, jonka useimmat tuntenevat ainakin matkamuistomyymälöissä myytävänä julisteena.

Museon majesteetillista julkisivua ja pienoismalli capanna-majasta:

Täytyy kyllä tunnustaa, että pidän itse huomattavasti enemmän ranskalaisen Paul Bigot’n pienoismallista ”Le Plan de Rome” , joka on esillä Caenin yliopistossa. Tällä ei tietenkään ole mitään tekemistä sen seikan kanssa, että olen viettänyt vuoden vaihto-opiskelijana samaisessa yliopistossa…

E.U.R. iin ja museoon pääsee kätevimmin metrolla (Linja B – pysäkki Eur Fermi)

Museovierailun jälkeen oli vuorossa näpsäkästi nimetty kauppakeskus EUROMA2. Valtavan laitoksen parhaat palat olivat a. ilmastointi, b. Zara Home, c. H&M, d. Trony, josta ostin itselleni jo pitkään himoitsemani miniläppärin.

Se on söpö, minikone siis 😉

Mothership and satellite:

Vastaa