Roomalaiset juhlivat joulukuun (mensis December) lopulla, 17.-23.12. Saturnaliaa. Karnevaalishenkisissä kemuissa uhrattiin Saturnus-jumalalle, jaettiin lahjoja ja iloittiin riehakkaassa tunnelmassa ja orjien ja isäntien roolit vaihtuivat. Saturnaliaa vietetiin siis niin julkisissa tilaisuuksissa kuin perhepiirissäkin.

Lahjastressi tunnettiin jo antiikissa, tiedättehän: jos haluu saada on pakko antaa jne. Mm. runoilija Martialis (n. 40-104) kiukuttelee, kun on jäänyt ilman vastalahjaa, vaikka viisipäiväiset Saturnalia-festarit ovat jo ohi: Nulla remisisti parvo pro munere dona et iam Saturni quinque fuere dies

Samankaltaisissa, joskin päinvastaisissa tunnelmissa ollaan vuonna 2009. Heitin joulukorttirahat Itämereen ja olen sellaisessa nettikatveessa (grazie Telecom Italia), etten tiedä pääsenkö edes lähettämään kaikille sähköistä tervehdystä. Joten, olkoon tämä joulutervehdykseni itse kullekin ja tasapuolisesti. Onnellista, hauskaa, ihanaa, railakasta, rauhallista ja suloista joulua! Puss & kram!

Vastaa