Tutkimuksenteko kerryttää usein valtavasti aineistoa. Itsellänikin on muistitikut täynnä väitöskirjan tutkimusmateriaalia: valokuvia, tietokantoja ja muistiipanoja. Väikkärinteon aikana myös useampi muistikirja täyttyi harakanvarpaista. Näihin tiedostoihin kertyneestä materiaalista vain osa pääsi lopullisten julkaisujen osaksi. Aineiston joukosta saattaisi kuitenkin löytyä tiedonmuruja, jotka voisivat auttaa myös toisia tutkjoita, jos ne vain olisivat avoimesti jaossa. Ainakin Herculaneumin kaivauksilla ottamistani valokuvista voisi olla iloa ja hyötyä muillekin tutkijoille sekä kaupungista kiinnostuneille alan harrastajille. Valokuvien julkaiseminen on nykyään teknisesti mahdollista, erimerkiksi Zenodon kaltaisessa palvelussa mutta ennen julkaisua on ylitettävä useita haasteita, kuten tekijänoikeuksien selvittäminen ja julkaisuluvan saaminen paikalliselta museoviranomaiselta. Kuvat tulee myös varustaa tarkoin kuvailutiedoin, jotta niistä on aidosti hyötyä muille.

Monet laajemmat projektit tuottavat valtavasti materiaalia, jonka avaaminen vapaasti saatavilla olevassa verkkopalvelussa edistäisi tutkimusta ja tieteenteon avoimuutta. Nopea tietotekninen kehitys mahdollistaakin digitoitujen materiaalien julkaisemisen, mutta mitenkään yksinkertaista, helppoa tai halpaa avoin digijulkaiseminen ei vielä ole, vaan tutkimusdatan avaamista suunnitteleva törmää useisiin haasteisiin ennen materiaalien julkaisua, eivätkä ongelmat lopu siinä vaiheessa kun aineisto on saatavilla, sillä pitkäaikaissäilyttämisen parhaat käytännöt ovat vielä kehitteillä.

Suomen ulkomailla toimivat tiedeinstituutit, Suomen Rooman, Ateenan ja Lähi-idän instituutit ovat tarttuneet näihin avoimen tieteen uusiin haasteisiin ja pyrkivät kehittämään parhaita ratkaisuja juuri instituuttien tutkimushankkeiden materiaalin avoimeen jakamiseen. Olen työskennellyt Tiedeinstituuttien avoin tutkimusdata -hankkeen projektitutkijana vuoden alusta ja bloggasin aiheesta Fenestra Finnorum -blogiin. Ohjaankin lukemaan ajatuksiamme avoimesta tieteestä tänne:

Tiedeinstituutit edistävät tieteen avoimuutta