Glögin ohella suosittelen joulutunnelman nostattamista roomalaisella maustetulla hunajaviinillä, jonka ohjetta minulta aina silloin tällöin kysellään.

Paras mulsum-ohje on nimeltään Conditum paradoxum ja se tunnetaan Apiciuksen nimissä kulkevasta keittokirjasta De re coquinaria (1,1):

Conditum paradoxum.

Mellis pondo XV in aeneum uas mittuntur, praemissis vini sextariis duobus, ut in coctura mellis vinum decoquas. Quod igni lento et aridis lignis calefactum, commotum ferula dum coquitur, si effervere coeperit, vini rore conpescitur, praeter quod subtracto igni in se redit. Cum perfrixerit, rursus accenditur. Hoc secundo ac tertio fiet, ac tum demum remotum a foco postridie despumatur. Tum mittes piperis uncias quattor iam triti, masticis scripulos III, folii et croci dragmae singulae, dactilorum ossibus torridis quinque, isdemque dactilis vino mollitis, intercedente prius suffusione vini de suo modo ac numero, ut tritura lenis habeatur. His omnibus paratis supermittis vini lenis sextaria XVIII. Carbones perfecto aderunt.

Apiciuksen Roomalainen keittokirja ilmestyi suomeksi SKS:n kustantamana vuonna 2002, kääntäjinä Tuulikki Elo et al. Mulsum-ohje kuuluu heidän käännöksenään seuraavasti:

Hämmästyttävän hyvä viinin mausteseos

Mittaa 15 libraa hunajaa kuparikattilaan, jossa on kaksi sextariusta viiniä. Haihduta viiniä lämmittämällä seosta hiljaisella tulella kuivilla puilla ja sekoita oksalla keittämisen ajan. Jos seos alkaa kuohua, hillitse sitä lisäämällä viiniä tai siirtämällä astia pois tulelta, jolloin kuohunta vaimenee itsestään. Kun seos on jäähtynyt, lämmitä sitä uudestaan. Tee tämä vielä kaksi kertaa ja nosta vasta sitten kattila pois tulelta.

Kuori seuraavana päivänä vaahto pois. Lisää sitten neljä unciaa vastajauhettua pippuria, kolme scripulusta mastiks-pihkaa, yksi drakma narduksen lehtiä ja sama määrä sahramia. Lisää vielä viisi kuivattua taatelia, jotka on pehmennetty viinissä. Sitä ennen kuitenkin lisää viiniä sellainen määrä, että seoksesta tulee sopivan makuinen. Kaada tämän päälle mietoa viiniä kahdeksantoista sextariusta. Lopuksi viini puhdistetaan hiilillä.”

Jos narduksenlehdet ovat pääseet juuri loppumaan eikä maustemitassasi mainita scripulumia, voit kokeilla nykyaikaan sovellettua ohjetta:

1 pullo kuivaa (italialaista) valkoviiniä

50 g hunajaa, (lisää maun mukaan)

1/ tl mustapippuria

ripaus sahramia

puolikas laakerinlehti murskattuna

pala kanelitangosta

Laseihin taateleita

1. Mittaa kattilaan 2 dl viiniä ja sekoita joukkoon hunaja ja mausteet. Kuumenna ja anna maustua miedolla lämmöllä liedellä noin tunti.

2. Siivilöi liemi, sekoita joukkoon loppu viini ja kuumenna. Pane laseihin hiukan pilkottuja taateleita ja kaada päälle kuumaa juomaa.

Tämä edellämainittu resepti on peräisin HS.fi Ruoka -sivuilta.

Ohjeen myötä toivotan kaikille