Latinan sanojen uusiokäyttö jatkuu. Juuri tulleen tiedon mukaan Helsingin yliopiston ”sähköinen työpöytä” on saanut nimikilpailussa nimen Flamma. Kivaa.

Enää pitäisi tietää mikä on yliopistolaisen sähköinen työpöytä. Kuuminta hottia ilmeisestikin, tarkoittaahan flamma liekkiä, soihtua ja poltetta. Ja hellua på svenska.

Latinankielisiin nimiin törmääkin joka puolella, esimerkkinä vaikkapa Volvo, Lux, Instrumentarium, Alma (HY:n intranet), Flora, Fennia, Calcus tai Mandatum. Kuten jo pari postia sitten mainitsin, latinistinä iloitsen asiasta, kunhan nimessä on jotakin järkeä eikä sitä ole valittu pönötys- & hienostelusyistä.

Toisaalta toivoisin suomalaisten myös panostavan suomenkieliseen termistöön. Flamma-sivusto on aiemmin tunnettu työnimellä ”Ystävä”, jonka hankkeen ohjausryhmä koki tutuksi ja ilmeikkääksi. Sen ongelma oli kuitenkin kansainvälisesti hankala kieliasu, mikä oli haittana monella muullakin ehdotuksella (lainaus yliopiston tiedotteesta). Ts. suomenkielinen nimi ei yliopistolla kelpaa.

HBL:n lukijana ymmärrän, että myös ruotsinkieliset käännökset & nimet olisivat must, eikun måste. Linnanmäen kieliteko, vimputtimien nimien suomentaminen sai tietenkin kielihuoliset suomenruotsalaiset älähtämään, kun rinnalle ei ilmestynytkään ruotsinkielisiä nimiä. Minuakin kyllä kiinnostaisi tietää miten esim. Kuuputin taipuisi toiselle kotimaiselle. Ja vielä kolmannelle & neljännelle, eli saameksi ja romaniksi. Viittomakielisille riittänee nimikyltti.

Ja iloisesti aasinsiltaa pitkin siirrynkin julistamaan: ”Säilyttäkää KOTUS elinkelpoisena!” Ja suojelkaa suomea!

3 thoughts on “Kielipuolen keväthyppely

  1. Hmh, tuo Linnanmäen kieliteko oli kyllä ihan kiva ja noin, mutta silti tuollaiset tekemällä tehdyt uudissanat vähän kalskahtaa korvaan.

    Saamenkielisiä nimiä voisi alkaa kerätä laitteiden ulostulosportilta – annetaan 12-vuotiaille kakaroille 1,5 litraa pirtelöä, heitetään ne Hypyttimeen ja vot, siinähän tulee sellasta Ochenjungaa ulos että eiku nimeämään. Täytynee Räikkösen Ripalle laittaa feedbackia.

Vastaa